IFP – Integrated Frame Protector

IFP – a legjobb vázvédelmi rendszer a kerékpáriparban.

Az Integrated Frame Protector (a továbbiakban IFP) az egyik legújabb és legpraktikusabb vázvédelmi rendszer, ami jelen pillanatban a professzionális kerékpáriparban használatos.

A vázvédelmi rendszerek története nem túlságosan régre nyúlik vissza. Az elmúlt 100 év acéldominanciájú kerékpáriparában nem igazán használtak ilyen és ehhez hasonló rendszereket, amelyek egyértelműen a kezdetleges technológia színvonalnak és a teljességgel más szakmai nézőpontoknak voltak köszönhetőek. Az acél -mint a kerékpáriparban elsőrendűleg használt vázanyag- radikális visszaszorulásával, és az új vázanyagok globális terjedésével óriási energiák szabadultak fel a kerékpárgyártás terén. Az acél, mint a legnagyobb fajlagos sűrűséggel rendelkező fém, nem nagyon szorult rá arra, hogy bármilyen külső, vagy belső behatástól óvni kelljen. Ellenben egy sor olyan hátrányos tulajdonsága van (óriási tömeg, nagyfokú hajlékonyság, a csövek formázhatóságának a hiánya) ami a versenyszerű kerékpározásban előnytelen, és ami miatt sok azelőtt dogmának számító nézetet revidiálni kellett. Az évtizedek folyamán tehát -kissé tán kényszer szülte módon- elindult a kerékpárváz gyártás egy olyan úton, melynek első állomásai a könnyűfémek voltak, és amit mára a NASA-nál használatos űrtechnológia váltott fel, amit ma szénszálnak vagy karbonnak nevezünk.

A karbonvázak megjelenésével még nem oldódott meg az összes probléma, a tökéletesítéshez itt is évtizedek kellettek. Mára már a világ legerősebb szöveteiből készítenek kerékpárvázakat, a legjobb gyantákkal és az elérhető legkomolyabb technológiával. De néha így is akadhatnak gondok, és az IFP tulajdonképpen épp ezért született meg. Az IFP egy komplex vázvédelmi rendszer, amely a láncleeséskor, a kavicsfelverődéskor vagy épp a bukáskor esetlegesen előforduló roncsolódást, karcokat, vagy extrém esetben akár repedést vagy törést akadályozza meg. Ez egy plusz a karbonvázra préselt fémlap, amely a láncvilláktól egészen végighalad az egész alsócsövön, a felcsőcső alján és a homlokcsövön is! Továbbá van még ezen felül egy plusz fémlap is a hajtásoldali láncvillánál. A legjobb Wilier országúti kerékpároknál (pl. Cento1 SR, Cento1 Air), vagy a legjobb mountain bike-oknál (101X, 501XN) ezt a kettőt együtt használják, amely már tényleg egy tökéleteshez közeli védelmet eredményez.

Az IFP természetesen alacsonyabb árkategóriájú Wilier kerékpároknál is megtalálható. Csúcstechnológia elérhető áron – ez az IFP.